Oto prosty przepis firmy Profi na szybki wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem z grzybów i kapusty. Dzięki przyspieszeniu kluczowych etapów możliwe będzie przygotowanie go w czasie o połowę krótszym, niż zazwyczaj.
Składniki: 1 litr barszczu czerwonego Profi w kartonie. Farsz: 60 g suszonych grzybów, 200 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól i pieprz. Ciasto: 300 g mąki pszennej, 120 ml wody, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle zarumienić cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonej wodzie przez 5 - 7 minut, aż do wypłynięcia. W międzyczasie podgrzać dowolną ilość barszczu w mikrofalówce lub na kuchence. Podawać z odcedzonymi uszkami.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz