Czwarta edycja konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”. Wytrawne i na słodko
Rozpoczął się nabór zgłoszeń w konkursie „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” nawiązującym do wyjątkowych tradycji kulinarnych okresu Świąt Bożego Narodzenia. Skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Wielkopolski, które mogą wziąć udział w wspólnej rywalizacji prezentując tradycyjną regionalną potrawę nawiązująca do tradycji Bożego Narodzenia. Nabór zgłoszeń trwa do 5 grudnia.
Szczególny okres przygotowań do świąt Bożego Narodzenia to zapowiedź powrotu do celebracji wielu Wigilijnych tradycji, zwłaszcza tych kulinarnych. Samorząd województwa wielkopolskiego chcąc nawiązać do tego czasu już po raz czwarty organizuje konkurs kulinarny promujący bogactwo i wyjątkowość potraw przygotowywanych w Wielkopolsce z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Celem konkursu jest kultywowanie tradycji związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, identyfikacja i promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów i potraw, a także inicjowanie działań spajających lokalną społeczność prowadzących do wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej wśród mieszkańców województwa wielkopolskiego.
- Inicjatywa ta to okazja dla Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu by zaprezentować ciekawe i wyjątkowe świąteczne przysmaki, a przy tym wygrać atrakcyjne nagrody. Co roku w konkursie uczestniczy kilkadziesiąt KGW, które wspólnie tworzą wyjątkowy klimat w duchu świat Bożonarodzeniowych. Wydarzeniu towary także Jarmark, gdzie odwiedzjący mogą zakupić rękodzieło oraz skosztować lokalnych przysmaków. Zachęcam do uczestnictwa, które jest okazją do poznania lokalnych tradycji z innych stron Wielkopolski. Finał odbędzie się w sobotę 13 grudnia w Turku - mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
W ramach konkursu uczestnicy (KGW) muszą dostarczyć potrawę zgłoszoną w ramach trwającego naboru. Każdy z uczestników może zgłosić tylko jedno danie. Przygotowana potrawa musi być przygotowana przy użyciu rodzimych (właściwych dla regionu) produktów, przeznaczoną do bezpośredniego spożycia.
Potrawy oceniane będą w dwóch kategoriach - na potrawę wytrawną oraz na potrawę na słodko. Ocenie poddany zostanie sposób prezentacji, tj. wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami, w tym: tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystane surowce, produkty i półprodukty lokalne.
Nabór zgłoszeń konkursowych trawa do 5 grudnia. Finał 13 grudnia w hali sportowo-widowiskowej w Turku.
Stary wiatrak za wsią i… UFO?
Ale co w związku z tym bo z artykułu gów.. wynika. Ani ładu, ani składu.
Z Archiwum X
06:15, 2025-11-13
Niebezpieczna sytuacja na przejeździe kolejowym!
A to kicha!
pkp
13:20, 2025-09-26
Pomóżmy małej Agatce! Liczy się każde wsparcie!
W imieniu rodziców Agatki, bardzo prosimy o pomoc 🙏 Dziękujemy redakcji Fakty Piskie za tak wspanialy artykuł.
Monika
17:04, 2025-08-13
Jednogłośne absolutorium i brak wotum zaufania
A u nas w Trzciance wręcz odwrotnie, wszyscy kochają burmistrza a Rada Miejska przyklaskuje mu i z wiernym posłuszeństwem patrzy w oczka szefa. Tylko jakieś plotki o długu ktoś rozsiewa......aaa, to Ci z Wielenia😮
Hi, HI
07:37, 2025-08-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz