Zamknij

W Smolarni zaprezentują nadnoteckie smaki

09:35, 19.05.2019 fct Aktualizacja: 09:44, 19.05.2019
Skomentuj fot. garneczki.pl fot. garneczki.pl

Nadnotecka Grupa Rybacka zachęca o wzięcia udziału w konkursie "Nadnoteckie smaki" na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych.

Konkurs skierowany jest do członków, wnioskodawców i beneficjentów Nadnoteckiej Grupy Rybackiej, którzy pasjonują się gotowaniem i chcą pokazać swój talent szerszej publiczności. Odbędzie się 29 maja na terenie Hotelu "Smolarnia" podczas konferencji promującej projekty oraz efekty wdrażania LSR.

Cele konkursu to wzrost spożycia ryb jako produktu lokalnego, promocja spożycia ryb oraz możliwości ich wykorzystania w kuchni, uwydatnienie walorów smakowych potraw rybnych, zachęcenie wszystkich gości konferencji do wizyty w gospodarstwach i punktach gastronomicznych, zarówno tych nowych, które powstały dzięki działalności NGR, jak i tych prężnie funkcjonujących obecnie na obszarze działania grupy.

Każdy uczestnik przygotowuje potrawę wg własnego pomysłu i receptury. Produkty niezbędne do jej przygotowania uczestnicy zapewniają we własnym zakresie i na własny koszt. Potrawa powinna być przygotowana do prezentacji we własnym naczyniu, odpowiednim do prezentacji i degustacji potraw (np. półmisek).

Potrawa konkursowa nie może zawierać surowych jaj, grzybów, alkoholu, ryb oraz mięsa z niewiadomego pochodzenia. Należy przez to rozumieć, że ryby oraz mięso wykorzystane w potrawie zgłoszonej do konkursu powinny być przebadane przez właściwe organy bądź certyfikowane, składniki wykorzystane do przygotowania potrawy świeże, a potrawa powinna być przygotowana w odpowiednich warunkach sanitarno-higienicznych jako bezpieczna i nadająca się do spożycia.

Termin zgłoszenia uczestnictwa w konkursie upływa 24 maja o godzinie 16.00. Zgłoszenia należy dokonać poprzez wypełnienie karty zgłoszenia, którą należy dostarczyć do Biura NGR (decyduje data wpływu) drogą pocztową, osobiście lub wysłać na adres mailowy [email protected].

Prezentacja potraw, ich degustacja oraz rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się podczas konferencji promującej projekty oraz efekty wdrażania - od godziny 15:00 na terenie Hotelu "Smolarnia".

Laureatów konkursu wyłoni 3-osobowe jury, wybrane spośród uczestników konferencji. Potrawy będą oceniane w 3-stopniowej punktacji w dwóch kategoriach: smak oraz wygląd potrawy. Organizator przewiduje nagrody rzeczowe o równowartości ok. 250 zł (I miejsce), ok. 150 zł (II miejsce), ok. 100 zł (III miejsce), które będą przekazane zwycięzcom w dniu konferencji. Ponadto przewiduje się wyróżnienia dla pozostałych uczestników konkursu. Każdy otrzyma również pamiątkowy dyplom.

Nagrody współfinansowane są ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze 2014-2020" oraz środków własnych NGR.

(fct)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%