Naturalny wyciąg z opuncji figowej jest m.in. stosowany w suplementach diety na odchudzanie, a jej obecność w diecie jest wskazana i zalecana, nie tylko przy okazji chęci zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. Co ciekawe, posiada ona około 150 różnych odmian, a zdecydowana większość z nich jest zagrożona wyginięciem. Ponadto, opuncję figową do dzisiaj stosuje się m.in. na potrzeby fizjoterapii, a pierwsi korzystali z jej dobrodziejstw już Aztekowie. Czego jeszcze warto się dowiedzieć o opuncji figowej?
Opuncja figowa ma przede wszystkim bogaty w składniki odżywcze skład, które odpowiadają za szereg prozdrowotnych właściwości. Chociaż w około 90% składa się ona z wody, a masa sucha zawiera węglowodany (głównie glukozę i fruktozę), a takżę dość znaczną ilość rozpuszczalnej frakcji błonnika. Co ciekawe, w opuncji figowej można znaleźć także białka, a tłuszcze są jedynie marginalnymi wartościami tego owocu. Na tym jednak nie koniec. Opuncja figowa to także źródło wielu ważnych witamin i minerałów.
Wystarczy wspomnieć m.in. o witaminie C, witaminie E, czy też wielu witamin z grupy B, a także prekursorze witaminy A - beta-karotenie. Natomiast w przypadku minerałów - opuncja figowa zawiera w sobie popiół, w którym znajdują się m.in. fosfor, magnez, żelazo, sód, potas, czy też wapń. Ponadto w opuncji figowej odnaleziono substancje fitochemiczne, których przykładami są m.in. karotenoidy oraz związki fenolowe. To wszystko najlepiej świadczy o tym, jak bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, może mieć włączenie do naszej diety opuncji figowej. Jednak w sklepach z suplementami, bardzo często występuje ona w składach preparatów przeznaczonych na odchudzanie - co jest tego przyczyną?
Bogaty skład opuncji figowej, bogactwo przeciwutleniaczy, czy też innych cennych substancji i związków sprawia, że może się ona poszczycić szerokimi właściwościami prozdrowotnymi względem naszego organizmu. Jednymi z nich jest możliwość pozytywnego wsparcia organizmu w procesie odchudzania. Opuncja figowa pozytywnie wpływa na trawienie, a także ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego, co ma także przełożenie na odporność. Ponadto, opuncja figowa zawiera substancje, które mają zdolności wiązania tłuszczu, który dostarczany jest wraz z pożywieniem.
Dzieje się to w obrębie układu pokarmowego, a przez to tłuszcze nie zostają w całości wchłaniane, a następnie wykorzystywane do budowy tkanki tłuszczowej w organizmie. Są natomiast wydalane z organizmu w wyniku przemiany materii. Oczywiście bardzo ważne jest to, aby odpowiednio dostosować jej dawkę do naszej sytuacji, ponieważ pewna ilość tłuszczy jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stąd też najlepszym rozwiązaniem zawsze jest konsultacja ze specjalistą, który pomoże wybrać najlepsze sposoby na suplementację odchudzającą w naszej konkretnej sytuacji.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz