Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji - lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku. Kolorowa, obłędnie pyszna i szybka w przygotowaniu dostarczy nam niezbędnej energii. Sprawdźcie tę propozycję w letnie popołudnie - kulinarny sukces gwarantowany!
Składniki: 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg, 2 małe upieczone buraki, 50 g sera halloumi, garść żurawiny, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz czarny.
Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wody, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy miodowej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Szpinak młody marki Eisberg ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Ser halloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.
Smacznego!