Zamknij
REKLAMA

Tak wygląda Skwer Usług Kultury w Wieleniu

12.16, 21.09.2022 Facebook/neostudio Aktualizacja: 12.20, 21.09.2022
Skomentuj fot. neostudio
REKLAMA

- Po wielu miesiącach projektowania i realizacji możemy przedstawić finalną postać Skweru Usług Kultury "Przystanek Edukacja" w Wieleniu - poinformowali architekci Paweł Świerkowski i Bartosz Jarosz z poznańskiego neostudio.

Ideą przewodnią było stworzenie miejsca o nowej jakości w układzie urbanistycznym miasta Wieleń. Teren wpisany do rejestru zabytków obejmuje obszar Starego i Nowego Miasta.

Prostokątny plac, usytuowany pomiędzy ulicami Kościuszki oraz Sienkiewicza i Wybickiego stanowi centrum miasta. Pierwotnie w tym miejscu znajdował się hotel "Du Nord", w późniejszym czasie na jego miejscu zbudowano dworzec - przystanek autobusowy, który po wyłączeniu z użytkowania stał się miejscem zdegradowanym.

W ramach przedsięwzięć rewitalizacyjnych kwartał włączono w program inwestycji i nadano mu nazwę Skwer Usług Kultury "Przystanek Edukacja". Inwestycja składa się z kawiarni i skweru z dziedzińcem, tarasem i przestrzenią wielofunkcyjną. Pozwala to na prowadzenie działań społeczno-kulturalnych, które w bezpośrednim sąsiedztwie mocno uczęszczanej drogi sprzyjają aktywizacji i integracji mieszkańców oraz przywróceniu funkcji lokalom gastronomicznym i usługowym w tej części miasta. Kawiarnia pełni również rolę centrum informacji miejskiej.

Całość zaprojektowano wraz z towarzyszącą infrastrukturą techniczną oraz małą architekturą. Obiekt obejmuje elementy wygrodzenia urbanistycznego - żelbetowe arkady z podświetleniem architektonicznym, z motywem łuków zaczerpniętych z fasady sąsiedniej kamienicy, ścianę - ekran projekcyjny dla wydarzeń plenerowych oraz tablicę ogłoszeniową i miejsce edukacji historycznej, gdzie eksponowane są banery z historią miasta i okolic.

Jednym z założeń podstawowych było również odbetonowanie powierzchni poprzez wykonanie przepuszczalnych powierzchni w formie tarasu i powierzchni żwirowej. Na środku placu zaplanowano soliterowe drzewo - platan oraz powierzchnię zieloną na dachu celem zmniejszenia wysp ciepła w mieście. Całość wyposażono w oświetlenie o niskim zużyciu energii zasilane energią słoneczną.

Zaprojektowany budynek to jednokondygnacyjna kubatura o kształcie prostego płaskiego prostopadłościanu ze ścianami w około 3/4 przeszklonymi, a w 1/4 nieprzeziernymi w okładzinie z płyt włókno-cementowych. Pawilon odseparowano od elementu odgradzającego od ulicy. Stanowi uzupełnienie i zamknięcie urbanistyczne placu.

(Facebook/neostudio)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%